Κτήμα Μπανάτα - Ελαιώνας
Κλάδεμα στο Κτήμα Μπανάτα

Κτήμα Μπανάτα - Ελαιώνας
Κλάδεμα στο Κτήμα Μπανάτα

Το κλάδεμα της Ελιάς


Μερικές βασικές συμβουλές για τους φίλους ελαιοκαλλιεργητές και κυρίως των νέων της περιοχής μας!

Με το σωστό κλάδεμα επιτυγχάνουμε:

  • Βελτίωση της παραγωγής
  • Διευκόλυνση της συγκομιδής

Η εποχή του κλαδέματος

Τα ελαιόδεντρα στην περιοχή μας όπως σ΄όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καλό είναι να κλαδεύονται στην αρχή της Άνοιξης μετά τις τελευταίες χειμωνιάτικες παγωνιές.

Το κλάδεμα λίγο πριν την ανθοφορία βοηθάει γιατί τα καρποφόρα κλαδιά την εποχή αυτή είναι ευδιάκριτα και μπορούμε εύκολα να τα ξεχωρίσουμε από τα υπόλοιπα τα οποία απομακρύνουμε και καίμε.

Είναι σημαντικό να απολυμαίνουμε τα κοπτικά μας εργαλεία, αν είναι δυνατόν κι από δέντρο σε δέντρο για την αποφυγή μεταφοράς ασθενειών από το ένα στο άλλο.

Έχουμε στο μυαλό μας με το κλάδεμα να διατηρούμε το σχήμα του ελαιόδεντρου έτσι ώστε να έχει το απαραίτητο φύλλωμα, να "βλέπει" ο ήλιος όλα του τα κλαδιά, να μπορεί να το διαπερνά ο αέρας και οι ψεκασμοί.

Το σχήμα του δέντρου ιδιαίτερα όταν έχουμε βρώσιμες ελιές μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να υπάρχει χώρος για την εύκολη συγκομιδή και την κίνηση των καλλιεργητικών μηχανημάτων γύρω από το δέντρο.



Αποφεύγουμε το κλάδεμα τις βροχερές μέρες!



Κλάδεμα και καρποφορία

Στο κτήμα Μπανάτα όπου καλλιεργούμε ελιά Χαλκιδικής, με προσεκτικό και επιλεκτικό κλάδεμα δεν αφήνουμε τα ελαιόδεντρα στη χρονιά που η καρποφορία είναι μεγάλη να εξαντληθούν, ζητώντας το 70-80% και όχι το 100% της καρποφορίας.

Με τον τρόπο αυτό έχουμε και την επόμενη χρονιά ικανοποιητική καρποφορία της τάξης του 50-60% και καλύτερο ποιοτικά καρπό.



Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και επειδή όλοι έχουν δικαίωμα στη γνώση, θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε τα παραπάνω σ΄ όσους θέλουν να πετύχουν κάτι περισσότερο στις προσπάθειες τους!