Κτήμα Μπανάτα - Ελαιώνας
Σπιτικές Ελιές Χαλκιδικής

Κτήμα Μπανάτα - Ελαιώνας
Σπιτικές Ελιές Χαλκιδικής

Συνταγή


Οι ελιές Χαλκιδικής είναι ένα εξαιρετικό προϊόν που όλοι μας απολαμβάνουμε. Μετά τι συγκομιδή ο καρπός της ελιάς έχει πικρή γεύση λόγω τών πολυφαινόλων που περιέχει.

Για να αφαιρέσουμε την πικράδα οι ελιές θα πρέπει να περάσου από μια διαδικασία ωρίμανσης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη διαδικασία αυτή. Εδώ σας παραθέτουμε τη δική μας συνταγή την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε!


Προετοιμασία του δοχείου

Η παρακάτω αναλογία είναι για ένα 20λιτρο δοχείο, χρησιμοποιήστε ανάλογη ποσότητα για τα μικρότερα δοχεία.

  • Διαλέξτε ένα δοχείο εμπορίου για ελιές με πλαστικό δίχτυ για το πάνω μέρος, κατά προτίμηση διαφανές για να μπορείτε να τις ελέγχετε. Θα βρείτε δοχεία των 5, 10, 15 και20 λίτρων.
  • Γεμίστε το μισό δοχείο με εμφιαλωμένο νερό (για να αποφύγετε τη μυρωδιά του χλωρίου από το νερό της βρύσης)
  • Προσθέστε αλάτι σε αναλογία 100gr για κάθε λίτρο νερού και ανακατέψτε για να διαλυθεί Προσθέστε το χυμό ενός λεμονιού ή ξυνό στη μύτη ενός κουταλιού του γλυκού
  • Προαιρετικά μπορούμε στο δοχείο να προσθέσουμε και μερικά κοτσάνια σέλινου

Για τις Ελιές

  • Προσθέτουμε τις ελιές αφού τις ξεπλύνουμε με νερό βρύσης, μέχρι να γεμίσει το δοχείο
  • Τοποθετούμε το διχτάκι στο στόμιο για να κρατήσουμε τις ελιές κάτω από το νερό και κλείνουμε το καπάκι
  • Τοποθετούμε το δοχείο σε δροσερό και σκιερό μέρος μακριά από μυρωδιές
Μετά από 2.5 μήνες οι ελιές έχουν ξεπικρίσει και είναι έτοιμες!

Μπορούμε επίσης μετά από τη διαδικασία αυτή να τοποθετούμε τις ελιές που βγάζουμε απ' το δοχείο σ' ένα βάζο με λάδι στο οποίο έχουμε βάλει διάφορα μπαχαρικά/μυρωδικά (σκόρδο, μπούκοβο, θυμάρι, ρίγανη), ανάλογα με τις γαστρονομικές επιθυμίες του καθενός, πριν τις βάλουμε στο τραπέζι.


Tips

  • Πάντα οι ελιές πρέπει να καλύπτονται είτε από το αλατόνερο στο δοχείο, είτε από το λάδι στο βάζο
  • Για καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε αλατόμετρο που θα βρείτε εύκολα στην τοπική αγορά. Η ένδειξη θα πρέπει να είναι στον αριθμό 7

Καλή Επιτυχία!